NL ENG FR

Nieuws

De Gouden Nieuwtjes

Een artikel in "HAVERKLAP" over Fokkerij het Gouden Bit !

In het tijdschrift “HAVERKLAP” verscheen op 25/02/2020 een artikel over mijn fokkerij naar aanleiding van de keuring van mijn fokproduct “ Un Héros d’Urano v/h Gouden Bit Z”. Kijk misschen ook even naar mijn "FOKPROGRAMMA 2021 " (correcte versie) .
Alvast veel leesplezier en tot binnenkort … want het eerste veulen van het Gouden Bit meldt zich weldra aan !

 

(…) Zedelgem waar Peter Goossens woont. Hij is de fokker van de aangewezen hengst Un Héros d’Urano van het Gouden Bit, een zoon van Urano de Cartigny uit Coco Chanelle B Z (Chacco Blue x For Pleasure). Peter verkocht Un Heros als veulen tijdens de veiling Prinsjesdag aan Egbert Schep, Hij heeft Un Heros voorgesteld op de KWPN keuring en vervolgens tijdens de KWPN Select Sale voor 24.000 euro verkocht naar Canada .

Peter was niet lang eigenaar van de merrie.  “In het geboortejaar van Un Heros koos ik de hengst Emerald van 't Ruytershof als partner voor Coco Chanelle. Ik heb vervolgens de merrie, drachtig van Emerald, verkocht aan Sara Agneessens (…) lk verkocht Coco Chanelle omdat ik een andere merrie wou kopen.' Het bleef niet bij één, Peter kocht er meteen twee: Ap-Art Z (een dochter van Asca x Le Mexico) én Une Etoile de Talma een dochter van Quidam De Revel. “Uit Ap-Art verwachten we dit jaar een veulen van Balou du Reventon. De Quidam-merrie staat bij Keros om er de ISCI techniek op toe te passen. Wat het vaderschap betreft, werd gekozen voor Kannan, daarna wordt ze gedekt door Excalibur of Diamant de Semilly. Excalibur is heel exclusief, terwijl Diamant nog steeds bijzonder populair is.” (…)

Peter is de drijvende kracht achter 'Het Gouden Bit'. Als fokker is hij ongeveer een decennium actief. (…)  “Vijftien jaar geleden kocht ik de manege 'Het Gouden  Bit'. Dit bood de mogelijkheid om opnieuw te beginnen fokken. Ik heb een goede samenwerking met studbook Zangersheide. De service is er goed. Dit jaar verwacht ik veulens van Balou du  Reventon, Carambole, Comme Il Faut, Cumano Alpha, Conrad Quality, Caribis Z en Baltic Quality

 (…) “CARMENA is mijn beste fokmerrie. Ik kocht deze dochter van Contender uit een Caletto I x Lord moeder bij Paul Maïs. Ze heeft een stokmaat van 1m74 en is een typvolle Duitse merrie met veel bloed. Ik fokte uit haar een Comme II Faut-dochter die ik in 2016 als veulen op de Zangersheide Quality Auction verkocht heb naar Canada.  Carmena is tevens de moeder van een Cornet Obolensky-zoon die verkocht is aan een Japanese ruiter van stal Tops. Charisma van het Gouden Bit, een dochter van Clearway uit Carmena, werd gekocht door Eric Lamaze.”

Carmena staat momenteel gestationeerd bij Keros voor ICSI met Chacco Blue als vader. “Ik zou Carmena dit jaar ook willen laten dekken door Utamaro d'Ecausinnes. Utamaro is ter beschikking via Zangersheide én verenigt in zijn stamboek mijn 'préférés', Diamant de Semilly en Quidam de Revel. Ik combineer graag Duits met Frans bloed. Carmena behoort tot een stam waar veel sport in terug te vinden is.”
Een tweede fokmerrie met veel sport in de familie is BELL EPOQUE, een Acorado I x merrie die behoort tot de Stam van Tresor (Steve Guerdat) en Espoir (Pieter Devos). Uit deze merrie werd in 2018 een veulen van Cicero verkocht tijdens de Zangersheide Quality Auction naar de Hyperion Stables in de Verenigde Staten, in 2019 een Tangelo van de Zuuthoeveveulen naar Engeland en in 2020 een Codex One-veulen via de Youhorse veiling naar de Verenigde Staten. “Bell Epoque is dit jaar drachtig van Carambole en zal gedekt worden door Comilfo Plus Z.”, besluit Peter.